Zaaien graszoden

Zaaien  gazon en leggen van Graszoden in de Herfst:
Vanaf half september tot half december is de ideale tijd aangebroken voor het zaaien van gazon. De bodem is steeds vochtig en je zult praktisch geen last hebben van onkruid, ook de temperatuur is meestal gunstig. Denk eerst na voor welke doeleinden je gazon zal gebruikt worden, een siergazon, speelgazon, recreatief of voor sportieve activiteiten. Informeer je dan in de handel over het juiste graszaad, men zaait meestal 2 à 3 kg zaad per 100 m².
Een goede grondbewerking vooraf is aan te raden, voldoende diep, je gazon zal meerdere jaren moeten meegaan, een goede structuur is dus belangrijk. Gras wortelt tot een diepte van 1,2 meter om voldoende vocht te vinden in de zomermaanden. Voorzie ook voldoende organisch materiaal zodat het humusgehalte voldoende hoog is, is dit te laag dan zal een latere bemesting weinig effect hebben, er zijn dan te weinig bodembacteriën aanwezig om de meststoffen om te zetten.
Voor het zaaien wordt het terrein geëgaliseerd en voldoende gecompacteerd, de oppervlakte fijn geharkt en ontdaan van stenen en afval. Het zaad wordt best in twee richtingen kruislings gezaaid en licht onder geharkt, licht aanrollen is aan te raden indien de grond niet te vochtig is, je kunt dit achteraf ook nog na volledige opkomst van het gras.
Let ook op voor de herfstbladeren zij kunnen het jonge gazon en ook de oudere gazons ernstige schade toebrengen.

Verwijder tijdig de bladeren van het gazon

Wil je een stevig gazon op korte tijd dan is de herfst een ideale tijd voor het leggen van graszoden. Informeer je in de handel over het juiste type van graszoden, zowel voor de standplaats en het gebruik. De voorbereidende werken zijn dezelfde als voor het zaaien. Het is aan te raden een lichte organische bemesting aan te brengen en licht onder te harken. Wanneer het gras begint in te wortelen heeft het onmiddellijk voeding bij de wortels. Leg je grasmatten steeds in halfsteensverband en begin met een ganse rol eerst de boord af te werken, zodoende liggen er nooit geen kleine opvulstukjes langs de boorden.
Liggen je graszoden dan dien je ze voldoende aan te rollen en nat te sproeien, net zo lang tot het water door de grasmatten is gedrongen. Laat ze nooit uitdrogen, tijdig besproeien, in het voorjaar kan dit soms wel wat problemen brengen. Groeien ze goed aan en kan je ze niet meer optillen dan mag de eerste maaibeurt gebeuren.

Veel succes en genot van je gazon,
Edgard Vanheusden
Herfst 2014

 

 

 

Terug naar overzicht tuintips